NatuurKracht Life Coach

loenermark

Bosbaden met Pascal, Shinrin-Yoku, Bostherapie in de Natuur.

Haha, ja bosbaden met Pascal……Nou is bovenstaande foto wellicht het eerste wat je bij bosbaden voorstelt maar dat is het toch echt niet. De snelle vertaling is “een energetisch bad, in het bos”. Natuurlijk kan het een keer zo zijn dat we een geweldig fris bosmeer ontdekken, en er in gaan zitten, maar dat is niet de betekenis van het woord bosbaden. Wat is het dan wel…??

Wat is Shinrin Yoku?

Shinrin-Yoku is de beoefening van het onderdompelen in de atmosfeer van het bos. Met al je zintuigen open en dan volledig ontspannen in het momen, met de bedoeling het welzijn te verbeteren.

Het is een Japanse term die zich letterlijk vertaalt in “bosbaden” – de bosatmosfeer opnemen. Vanwege de holistische therapeutische effecten op onze geest, lichaam en geest, wordt het in veel delen van de wereld ook bostherapie genoemd.

In een begeleide Forest Therapy-ervaring word je door een ervaren gids geleid door een reeks verbindende oefeningen die je helpen te vertragen, je zintuigen wakker maken, je hart openen en je ondersteunen bij het opbouwen van een diepe, helende verbinding met de natuur.

Vaak wordt wat er tijdens een bostherapiewandeling gebeurt, in het moment geïmproviseerd door de gids, in samenwerking met wat de natuur te bieden heeft, en aangepast aan de behoeften van de deelnemers of het thema van de wandeling. Hoewel de ervaring van iedereen anders is, vertelden deelnemers vaak dat ze een soort verbondenheid met de natuur en andere mensen in de groep ervaren op een manier die ze nog nooit eerder hebben ervaren.

Met andere woorden, een bostherapiewandeling is niet zomaar een boswandeling of een wandeling in het park. Elke shinrin-yoku wandeling is zorgvuldig ontworpen door uw gids volgens een standaardvolgorde die wordt toegepast door honderden gidsen over de hele wereld. Deze is zo ontworpen dat het je stimuleert te verbinden met de natuurlijke omgeving en jouw “nu” moment.

De ervaring is zachtaardig en toegankelijk voor bijna iedereen op elk fitnessniveau.

De voordelen van bostherapie

⇒ De voordelen van ons onderdompelen in de natuur zijn veelvoudig. Onderzoek uitgevoerd over de hele wereld heeft een reeks fysieke voordelen aangetoond, waaronder:

 • Verlaagde bloeddruk
 • Verlaagde hartslag
 • Verlaagde bloedsuikerspiegel
 • Verminderde niveaus van stresshormonen
 • Verhoogde witte bloedcellen die infecties en kanker bestrijdt
 • Versterkt immuunsysteem
 • Verbeterde stemming
 

En het gaat verder dan lichamelijke gezondheid

⇒ Op een helende manier in de natuur zijn, is gunstig om je te openen voor nieuwe inzichten en het verbreden van onze perspectieven.

⇒ De mogelijkheid tot verstillen en reflectie helpt je om jezelf, en je relatie met anderen beter te begrijpen.

⇒ Onze begeleide sessies voeden en ondersteunen je bij het aanboren van een breder scala aan intuïtieve en rationele vaardigheden, zoals:

 • Authentiek delen en diep luisteren
 • Zelfvertrouwen en zelfbewustzijn
 • Creativiteit en verbeterde probleemoplossing
 • Gerichte aandacht en gedetailleerde observatie
 • Empathie en zelfzorg
 • Ondersteunende sociale relaties ontwikkelen
 • Innerlijke wijsheid activeren
 • De verwondering uitnodigen
 • Verbinden met je zintuigen en hart

Wat bosbaden niet is…

⇒ Bostherapie is geen wandeling. Hoewel elke wandeling anders is, en bij sommige een langere afstand moet worden gelopen dan bij andere, is de essentie van bostherapie dat we ons op een helende manier onderdompelen in de meer dan menselijke wereld. Het is geen fysieke uitdaging.

⇒ Bosbaden is geen natuurexcursie. Hoewel we veel prachtige bomen, bloemen, planten en soms wilde dieren zullen zien, ligt de focus niet op het begrijpen van de namen, kenmerken of geneeskrachtige waarden van planten of bomen, of het spotten van dieren in het wild.

⇒ Bosbaden is geen medische behandeling en vervangt evenmin enige vorm van professionele mentale of fysieke gezondheidszorg. Het regelmatig tijd doorbrengen in de natuur, op een helende manier, verbetert ons welzijn, maar als het gaat om de behandeling van eventuele gediagnosticeerde aandoeningen, moet u uw arts raadplegen.

Hoe werkt het?

⇒ Onze openbare sessies duren meestal ongeveer 2-3 uur en vinden plaats in de prachtige bossen van de Veluwe of het Salandse landschap. (Privé, op maat gemaakte sessies voor u, uw dierbaren, uw team, uw organisatie of bedrijf kunnen korter of langer zijn en op uw behoeften worden afgestemd. Neem contact met ons op voor meer informatie.)

⇒ Je wordt uitgenodigd voor een reeks oefeningen of rituelen die je ondersteunen om je eigen persoonlijke relatie met de natuur op te bouwen. Dit stimuleert het contact met lichaam, emoties, geest en spirit te ontwaken en/of herstellen. Hierbij kun je denken aan Vertragen, Mindful zijn, Qi-gong, Adem, Yoga en oefeningen om te reflecteren, leren voelen, luisteren. Ook spelen we in op de themaś van de verschillende jaargetijden, nieuwe ideeën, rijpen, oogsten, loslaten en naar binnen keren.

⇒ De afstand die we in elke sessie afleggen, verschilt, sommige kunnen zo kort zijn als een paar honderd meter, terwijl sommige langer zijn (tot 5 km), maar meestal wordt er bij onze sessies niet veel gewandeld.

⇒ Het enige wat u hoeft te doen is u aan te melden, kleding en schoeisel aan te trekken waarmee u zich buitenshuis comfortabel voelt, uw tas in te pakken met water en andere benodigdheden en met een open hart te komen.

(U kunt meer informatie vinden door onze pagina met veelgestelde vragen te lezen.)

Waarom heb ik een gids nodig?

⇒ Inderdaad, niet iedereen heeft een gids nodig om te vertragen, te ontspannen en contact te maken met de natuur op een manier die hem of haar kalmeert.

⇒ Maar in onze hyperverbonden, gedigitaliseerde wereld hebben velen van ons onze zintuigen uitgeschakeld en zijn we niet meer verbonden met de natuur. We hebben moeite om onze telefoons neer te leggen. We slapen niet genoeg. We vinden het lastig om alleen te zijn of niets te doen. We denken dat rust lui en onproductief is. We brengen het grootste deel van onze tijd binnen door in kamers met cv of airconditioning voor schermen.

⇒ Als dit u bekend in de oren klinkt, zult u baat hebben bij een gids bij uw bosbadervaring. De gids creëert een ruimte die je toestemming geeft om je takenlijst te vergeten, wat er gaat komen of wanneer je moet beginnen. De uitnodigingen van je gids helpt je zintuigen weer wakker te maken en stelt je in staat de natuur te verkennen op een breed scala van manieren waar je misschien nog nooit aan hebt gedacht.

⇒ In wezen zal de gids je helpen herinneren hoe je toegang kunt krijgen tot de helende voordelen van het zijn in de natuur door veilige en heilige ruimte te behouden. En natuurlijk zorgt de gids voor logistieke zaken zoals tijdwaarneming, veiligheid, routeontwerp en gastvrijheid, zodat u zo zorgeloos deze ontspannen ervaring kunt ontvangen.

Regelmatig geef ik bosbad workshops, het is mijn missie zoveel mogelijk mensen weer in contact te brengen met hun eigen natuur. Als we de natuur en onze eigen natuur kunnen liefhebben dan gebeurt er iets prachtigs bij iedereen. Op deze manier wil ik bijdragen en maakt ons gelukkiger mensen.

Sharing en thee achteraf