NatuurKracht Life Coach

loenermark

Bosbaden met Pascal, Shinrin-Yoku, Bostherapie in de Natuur.

Haha, ja bosbaden met Pascal……Nou is bovenstaande foto wellicht het eerste wat je bij bosbaden voorstelt maar dat is het toch echt niet. De snelle vertaling is “een energetisch bad, in het bos”. Natuurlijk kan het een keer zo zijn dat we een geweldig fris bosmeer ontdekken, en misschien met de voeten erin, maar dat is niet de betekenis van het woord bosbaden. Maar wat is het dan wel…??

Shinrin-Yoku is de Japanse praktijk om jezelf onder te dompelen in de atmosfeer van een bos met als doel het algemene welzijn te verbeteren. Dit omvat het betrekken van al je zintuigen en volledig ontspannen in het moment.

De term Shinrin-Yoku vertaalt zich naar “bosbaden” en is erkend in vele delen van de wereld als een vorm van holistische therapie voor de geest, het lichaam en de ziel. Door te genieten van de sfeer van het bos, kan men talrijke therapeutische voordelen ervaren, zoals verminderde stressniveaus en verhoogde energieniveaus.

De praktijk van Shinrin-Yoku heeft aan populariteit gewonnen, omdat mensen de potentie hebben erkend om de fysieke en emotionele gezondheid te verbeteren. Daarom kan het nemen van tijd uit je drukke schema om te genieten van de schoonheid van de natuur en Shinrin-Yoku te beoefenen een geweldige manier zijn om je mentale en fysieke welzijn te verjongen.

Voor wie?

Bosbaden is werkelijk goed voor iedereen, zelfs voor de babies in de buik omdat moeder extra rustig wordt. Maar bijvoorbeeld ook voor mensen die moeite hebben met wandelen, en dit is omdat we maar kleine afstanden afleggen tijdens onze wandelingen. Behalve bij de Dag Retreats, daar maken we toch wel iets meer meters. Bij twijfel zeker even contact opnemen om te bespreken wat wel of niet zal werken.

Het is voor mensen die wat extra rust verlangen, dichter bij zichzelf willen zijn, helderheid nodig hebben. Maar ook als je ergens “vast” zit kun je er enorm veel voordeel aan beleven. En ook daarin, denk je bijvoorbeeld: ik voel me erg instabiel, neem vooral contact op zodat we dit kunnen bespreken.

Natuurverbinding is essentieel, big time, echt waar. En de natuurkrachtcoach neemt je graag mee om die verbinding beschikbaar te maken. En ben je nu al helemaal enthousiast?? Check dan de agenda voor de komende wandelingen!!

De voordelen van bosbaden

⇒ De voordelen van ons onderdompelen in de natuur zijn veelvoudig. Onderzoek uitgevoerd over de hele wereld heeft een reeks fysieke voordelen aangetoond, waaronder:

 • Verlaagde bloeddruk
 • Verlaagde hartslag
 • Verlaagde bloedsuikerspiegel
 • Verminderde niveaus van stresshormonen
 • Verhoogde witte bloedcellen die infecties en kanker bestrijdt
 • Versterkt immuunsysteem
 • Verbeterde stemming
 

Het bosbaden gaat verder dan fysieke gezondheid.

Het is aangetoond dat op een helende manier betrokken zijn bij de natuur gunstig is voor het openstellen voor nieuwe inzichten en het verbreden van perspectieven. De mogelijkheid om stilte te vinden en te reflecteren helpt bij het beter begrijpen van jezelf en je relaties met anderen. Onze begeleide sessies voeden en ondersteunen je om een breder scala aan intuïtieve en rationele vaardigheden te benutten, zoals:

 • Authentiek delen en diep luisteren
 • Zelfvertrouwen en zelfbewustzijn
 • Creativiteit en verbeterde probleemoplossing
 • Gerichte aandacht en gedetailleerde observatie
 • Empathie en zelfzorg
 • Ondersteunende sociale relaties ontwikkelen
 • Innerlijke wijsheid activeren
 • De verwondering uitnodigen
 • Verbinden met je zintuigen en hart

Hoe werkt bosbaden?

⇒ Onze openbare sessies duren meestal ongeveer 2-3 uur en vinden plaats in de prachtige bossen van de Veluwe of het Sallandse landschap. Privé, op maat gemaakte sessies voor u, uw dierbaren, uw team, uw organisatie of bedrijf kunnen korter of langer zijn en worden afgestemd op uw behoeften. Neem contact met ons op voor meer informatie.

⇒ Tijdens het bosbaden wordt U uitgenodigd voor een reeks oefeningen of rituelen die u ondersteunen om uw eigen persoonlijke relatie met de natuur op te bouwen. Dit stimuleert het contact met uw lichaam, emoties, geest en spirit om te ontwaken en/of te herstellen. Hierbij kunt u denken aan Vertraging, Mindfulness, Qi-gong, Ademen, Yoga en oefeningen om te reflecteren, leren voelen en luisteren. Ook spelen we in op de thema’s van de verschillende seizoenen, nieuwe ideeën, rijpen, oogsten, loslaten en naar binnen keren.

⇒ De afstand die we in elke sessie afleggen verschilt. Sommige sessies kunnen zo kort zijn als een paar honderd meter, terwijl andere sessies langer duren (tot 5 km). Maar meestal wordt er bij onze sessies niet veel gewandeld.

⇒ Het enige wat u hoeft te doen is u aan te melden bij onze sessie, kleding en schoeisel aan te trekken waarmee u zich comfortabel buitenshuis voelt, uw tas in te pakken met water en andere benodigdheden en met een open hart te komen.

Pascal is graag jou gids voor een betere verbinding met de natuur

⇒ Sommige mensen vinden het natuurlijk gemakkelijk om te ontspannen, zichzelf te vertragen en zich te verbinden met de natuur. Maar in een wereld die constant aan ons trekt, kan het moeilijk zijn om ons af te sluiten voor afleiding en onze zintuigen te openen voor de wonderen van de natuur.

⇒ Als je jezelf herkent in deze uitdagingen, dan kan een gids je helpen bij jouw ervaring van de natuur. Een gids kan je begeleiden bij het ontdekken van de natuur en je helpt om jouw drukke planning even opzij te zetten. De uitnodigingen van je gids zullen je zintuigen opnieuw ontwaken en je in staat stellen om de natuur op een dieper niveau te verkennen.

⇒ De gids houdt ook rekening met de noodzakelijke logistiek, zoals veiligheid, tijdwaarneming, routeplanning en gastvrijheid, zodat jij je geen zorgen hoeft te maken over deze taken. Door samen te werken met jouw gids, zal je leren hoe je kunt profiteren van de helende voordelen van de natuur en jezelf openstellen voor nieuwe ervaringen. Kom in contact met jouw natuurlijke zelf en laat je gids je helpen!

Regelmatig geef ik bosbad workshops, het is mijn missie zoveel mogelijk mensen weer in contact te brengen met hun eigen natuur. Als we de natuur en onze eigen natuur kunnen liefhebben dan gebeurt er iets prachtigs bij iedereen. Op deze manier wil ik bijdragen en maakt ons gelukkiger mensen.